Desè aniversari del PRBB

El 15 de maig del 2006 el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) va ser inaugurat amb la promesa de convertir-se en actor principal en la recerca biomèdica al sud d’Europa. Durant deu anys aquesta iniciativa de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha pogut proporcionar una infraestructura científica oberta que permet a les institucions del Parc dur a terme recerca biomèdica competitiva d’àmbit internacional. Les dades sobre l’activitat científica, com ara les 1.200 publicacions i les 300 conferències científiques a l’any o el finançament de la UE, són excepcionals i similars a les de moltes universitats i institucions de recerca a Europa. En aquest temps, el PRBB ha demostrat ser capaç de jugar a la “Lliga de Campions” biomèdica, competint i atraient talent prometedor de tot el món i representant un punt sòlid al mapa del món de la recerca biomèdica.

Les entitats independents de recerca ubicades al PRBB formen una coalició interinstitucional i estan connectades a través d’espais comuns i oberts. Representen avui dia una massa crítica de 1.500 persones procedents de 50 països, serveis tècnics i científics d’avantguarda, una gran diversitat de perspectives de recerca, des de molècules fins a poblacions, i científics premiats internacionalment.

Jordi Camí, director general, veu el PRBB en el futur “amb una reputació igual o millor que l’actual i amb el desig que s’adapti a les transformacions tecnològiques que vénen. El fracàs seria que tot seguís igual. Potser no hi haurà els mateixos centres, o la mateixa distribució, però continuarà essent un marc internacional per fer-hi recerca d’excel·lència.”

Vídeo commemoratiu: #10PRBB en Youtube

PDF: Publicació Especial #10PRBB

 

L’acte de celebració

El dia 5 de maig de 2016 el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) va celebrar el 10è Aniversari de la seva creació. En un emotiu acte amb la presència de nombroses personalitats de la política i la ciència,  Ian Mattaj, director del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL en les seves sigles en anglès), va iniciar la celebració amb una conferència en la que va destacar la importància del PRBB, que ha sabut situar-se al capdavant de la recerca biomèdica europea, captant talent internacional i facilitant la suma de coneixements i la transversalitat de la recerca. “El nou Francis Crick Institute que s’inaugurarà enguany a Londres és la resposta britànica al PRBB”, va bromejar el científic escocès.

Jordi Camí, director general del PRBB va realitzar una retrospectiva dels darrers 10 anys. De com una idea sorgida a finals dels anys 80 i concebuda des de l’IMIM, actual Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, ha pogut esdevenir en aquesta gran infraestructura, “el millor lloc per fer recerca biomèdica de l’estat i possiblement del sud d’Europa”. El PRBB compta avui amb set centres de recerca punters que reuneixen una quantitat de talent inusual que ha sabut captar recursos competitius molt per damunt de la mitjana.

Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, i investigador d’un d’aquests set centres, el Departament de Ciències de la Salut i de la Vida  de la Universitat Pompeu Fabra (CEXS-UPF), va destacar el paper de Camí en la creació d’aquest gran projecte.

Les intervencions de Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra i de Davide Malmusi, director de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, van cloure l’acte a l’auditori del PRBB davant 250 persones.

Una bona part de les 1.500 persones que hi treballen en els centres que conformen el PRBB van ser els protagonistes de la festa d’aniversari que va tenir lloc a continuació a la plaça interior del PRBB. L’orquestra i la coral del parc van amenitzar una jornada emotiva per a tots els implicats, on no hi va faltar el pastís i el cava per celebrar aquests deu anys d’èxits.

Flickr: Imatges de la celebració

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s